dilluns, 3 de març del 2014

ENTREVISTA | La Sirollada, revifant les festes populars!

Aquest Cap d’Any el jovent lleidatà va tenir l’oportunitat de gaudir d’una festa diferent, alternativa i veritablement popular, i és que la Sirollada feia el seu primer acte públic des de la seva creació la tardor de 2013. La Sirollada és una plataforma que aplega un conjunt de persones i entitats de Lleida que pretenen generar un nou model de Festa Major, on les entitats i persones de la ciutat siguin les verdaderes protagonistes i no les empreses privades. A l’Aixopluc inaugurem la secció d’entrevistes amb la Roser Vime, portaveu de La Sirollada, per tal de conèixer una mica més aquest nou projecte de la ciutat.




Fer soroll, causar admiració o novetat amb alguna acció, ostentació o particularitat. És això el que busca la Sirollada?

Sobretot volem fer soroll en el sentit que cal capgirar i donar-li una volta a la Festa Major de Lleida. Aquesta està en un immobilisme des de fa temps i La Sirollada vol dinamitzar-la tot fent una proposta que sigui atractiva i atrevida. Creiem que cal ser originals, cal construir un espai de festa major amb caràcter propi, popular i que realment sigui la festa que volem. 

La Sirollada es crea durant la tardor del 2013, però d’on surt el projecte?

La Sirollada va néixer el passat octubre de 2013 a iniciativa de diferents entitats de la ciutat de Lleida amb una inquietud comuna: la de generar un nou espai dins la Festa Major de Lleida on totes les persones i col·lectius hi tinguin cabuda. Aquesta inquietud, però, no és nova a Lleida. És una demanda que històricament han fet altres entitats culturals que defensen un model de festes populars i que La Sirollada ha volgut recuperar i aglutinar. D'aquesta manera, a les primeres assemblees es va dissenyar l'avantprojecte que marcava les bases de La Sirollada a fi de generar una proposta que pogués sumar a molts més col·lectius culturals, socials, de lleure, etc., per tal d’arribar al màxim de població i poder de crear una Festa Major per a tots i totes. Cal dir que es poden trobar exemples d'iniciatives semblants a altres ciutats del país que tenen unes dimensions i característiques semblants a les de Lleida, com poden ser: Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Girona, Sant Cugat...

A quin públic va adreçada la proposta de La Sirollada?

A La Sirollada hi poden participar des de persones a títol individual fins a entitats o colles i de moltes maneres diferents. Les nostres assemblees sempre són obertes i tothom pot venir a aportar les seves idees, tant personalment com online. A banda, volem que les associacions i grups de persones siguin les generadores d'activitats per festa major i que es proposin per organitzar també unes barraques. En aquest sentit, creiem que La Sirollada és un espai obert i dinàmic i que vol aglutinar entitats de tot tipus i per a totes les edats. 

D'altra banda, les activitats que es duran a terme per Festa Major seran per a tots els públics, des d'infants, joves a adults. 

Heu parlat de demanda històrica de canvi del model actual de Festa Major, quines crítiques feu al model actual de Festa Major de l’Ajuntament?

La realitat associativa de Lleida està canviant. Cada vegada hi ha més persones implicades en les diferents entitats, associacions o moviments socials i ciutadans; però en contrapartida, a la Festa Major de Lleida ha augmentat, en els seus últims anys, la participació de les empreses privades i d’oci de la ciutat. A més a més, el poc espai que hi ha actualment per les entitats ciutadanes ja està repartit, i és veritablament difícil formar-ne part. Creiem que cal un nou espai, on tothom hi tingui cabuda i on la ciutadania pugui participar-hi, no com a simple espectador, sinó com a agent actiu. 

I això significa que no només volem un espai físic o que hi hagi un gran volum de persones a les activitats de la Festa Major, sinó que volem democratitzar els processos participatius i de decisió. Entenem que necessitem una festa major realment popular on la ciutadania se la senti seva i pugui fer-hi propostes, des de la programació de concerts o activitats, fins a qüestionar el model global. 

Amb la idea en mà, ara quines són les passes que esteu donant per fer-ho possible?

D'una banda, entenem que és imprescindible aglutinar el màxim de col·lectius, colles i persones a títol individual de la ciutat que creguin necessària la proposta de La Sirollada. Creiem fermament que estem recollint una necessitat que té Lleida i volem ser un espai on es vehiculin aquestes demandes. És per això que volem que s'hi sumin el màxim d'associacions possibles i també recollim adhesions de suport. 

A banda, com heu dit, estem treballant per donar-nos a conèixer a la ciutat. De moment ho hem fet organitzant una festa de Cap d'Any gratuïta a la Partida de Marimunt i participant de la rua de Carnestoltes amb una carrossa. 

A més a més, també creiem important establir comunicació amb tots els altres agents implicats, com poden ser la Regidoria de Joventut, de Cultura, etc. És per aquest motiu que ja hem dut a terme un parell de reunions amb ells i hem participat de la Comissió de Festes per tal d'incidir en els processos de participació de la Festa Major i negociar la nostra proposta. 

I ja per acabar, quins són els projectes i iniciatives que teniu d’ara en endavant?

Després de carnaval, el principal objectiu serà construir la Festa Major. En aquest sentit, estem creant una primera proposta d'activitats promogudes i dinamitzades per les entitats i adreçades als diferents públics, fent-les atractives per a tothom: infants, joves, adults, etc. 

També estem treballant per generar l'espai de Barraques de nit durant dos dies de la Festa Major, un nou espai que doni protagonisme fonamentalment a les entitats, col·lectius i colles.




Per a més informació sobre La Sirollada:

lasirollada@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada