dimarts, 25 de febrer del 2014

Amb l'autogestió i l'emancipació de les joves de Lleida: Tots i totes Som Casal!

Coincidint amb el primer judici al Casal Popular de Joves que ha tingut lloc aquest matí de dimarts 25 de febrer (+info i nota de premsa: https://www.facebook.com/casaljoveslleida), publiquem aquest article de suport al projecte del Casal.



El passat febrer de 2012 ens llevàvem amb una inesperada però sorprenent notícia: un grup de joves organitzats mitjançant el Casal Popular de Joves havia ocupat un espai al carrer Montcada. Desprès de diversos mesos d'assemblees i treball els joves van ocupar un edifici gris, desocupat i en desús i el van rehabilitar per a que qualsevol activitat hi tingués cabuda.


ARRAN, des del primer dia va participar del casal de joves ajudant-los a adequar l'espai. En aquests mesos de treball vam conèixer desenes de joves que desinteressadament participaven en la construcció del projecte amb un únic objectiu comú: Crear un espai de joves i a per a joves autogestionat a Lleida.

Mitjançant assemblees setmanals coordinàvem tant la gestió de l'espai com les diverses propostes d'activitats que van anar trucant a la porta davant la manca d'espais/recursos municipals a l'efecte: castellers, bastoners, grups de música, grups de teatre, xerrades, passis de vídeo, estudiants, tallers varis, mercats d'intercanvi i de segona mà... van trobar en el casal de joves un espai on poder desenvolupar-se.

Nosaltres com ARRAN, també vam tenir-hi una bona acollida, vam poder realitzar tot tipus d'activitats: jornades, debats, xerrades, tallers, concerts i fins hi tot el nostre aniversari. Per primera vegada vam poder disposar d'un espai a la ciutat sense necessitat de tutelatges institucionals, burocràcia excessiva, horaris restrictius o taxes abusives. 

Malauradament però i a voluntat de la pròpia Paeria, aquest espai fou desallotjat quan gairebé no tenia ni un any de vida. Ara el projecte del Casal de Joves s'ha hagut de redefinir i adaptar a un nou espai: l'antiga casa Panadès. L'autogestió i la participació dels i les joves continua essent l'element principal que sosté el projecte, tot i així l'espai és reduït i no permet satisfer la totalitat de les necessitats i col·lectius que acudeixen a participar-hi. 

A més a més, avui 25 de febrer, 3 joves s'han enfrontat a un judici per usurpació en el qual els demanen multes de fins a 4500 euros. Des d'ARRAN no entenem com es pot criminalitzar una iniciativa que només pretén revitalitzar el teixit associatiu de la ciutat i oferir espais i solucions als joves de Lleida que es veuen totalment mancats d'equipaments municipals per realitzar les seves activitats. 

Per tot això, us animem a fer-vos vostre el projecte del casal de joves, participant del mateix o proposant noves activitats i idees i sobretot donant suport als diversos processos judicials que actualment pateix el Casal Popular de Joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada